Gasilni sistemi Proteng

PROTENG® je patentiran avtomatski gasilni sistem, ki ga aktivira neposreden stik s plameni ali izpostavljenost visoki toploti. Sistem je okolju prijazen in skladen z najvišjimi standardi. S svojo aktivacijo in učinkovitim gašenjem v začetni fazi požara zmanjšuje možen obseg škode. Sistem deluje povsem avtomatsko, brez operaterja. Sistemi so proizvedeni v EU.

"INOVATIVNO, ENOSTAVNO IN UČINKOVITO"

Hitro in učinkovito gašenje brez "nečistoč"

Opis

Gasilni sistem tvori poliamidna cev polnjena z gasilnim plinom FM-200, ki se že desetletja uporablja kot sredstvo za zatiranje požarov. Poliamidna cev omogoča enostavno in fleksibilno prilagajanje sistema pri montaži. PROTENG gasilni sistemi so bili zasnovani za nameščanje na potencialne lokacije možnih virov vžigov, s čimer se požar zatre že v njegovi začetni fazi, še preden bi se ta lahko razširil na preostale dele objekta ali bližnjo opremo.

Poliamidna cev se ob stiku s plameni oziroma izpostavljenosti visoki toploti na obremenjenem predelu zmehča in razpoči, plinski gasilni medij pa se sprosti v področje nastanka požara in ga hipno pogasi.

Enostaven princip delovanja

Poliamidna cev (Φ = 18 mm) je polnjena s komprimiranim plinom FM200 (heptafluoropropan), ki je pri normalnih temperaturnih pogojih v cevi shranjen pri tlaku ≈ 5 bar. Na ta način je lahko v sistemu shranjena večja masa plina. Z izpostavljenostjo naraščajoči temperaturi pride do posledičnega porasta tlaka (pri 100 °C porast na cca. 15 bar). Ko temperatura doseže 120 °C (neposredna izpostavljenost plamenu ali visokem toplotnemu sevanju), se poliamidna membrana zmehča in razpoči, s čimer se v okolje požara dispergira plinski medij FM200. Ta s principom "poplavnega mehanizma" učinkovito zatre požar v njegovi začetni fazi in s tem prepreči, da bi se požar razširil na sosednje dele objekta ali opreme. Požar gasi na principu absorpcije toplote, kjer odstranjuje prisotne proste radikale. Znižuje temperaturo požara, ga ohlaja in učinkovito ter hitro zatre požar v njegovi začetni fazi. Hipno zniža temperaturo gorenja, ohlaja in učinkovito zatre požar preden se le ta polno razvije. Uporablja se lahko pri požarih kategorije A, B in C.

FM 200

FM 200 (heptafluoropropan - HFC-227ea) je čist, brezbarven, in okolju prijazen gasilni medij, ki je električno neprevoden, nekoroziven in v uporabljenih koncentracijah varen za ljudi. Že desetletja se uporablja na področju gašenja požarov (stabilni sistemi za gašenje).

 Prednosti uporabe FM200:

 • Hipno gašenje
 • Ni vpliva na okolje
 • Elektroneprevoden in nekoroziven gasilni medij
 • Varen za ljudi
 • Manjše količine učinkovito zatrejo požar
 • Široko uporabljen v svetovnem merilu
 • Po aktivaciji izhlapi in ne pušča nobenih posledic

FM200 se uporablja tudi kot potisni plin zdravila pri farmacevtskih inhalatorjih (astma).

Atesti o neškodljivosti uporabe FM200 izdani s strani mednarodnih laboratorijev in agencij (US Environment Protection Agency, Hygiene Institut-Nemčija, Ministrstvo za zdravstvo-Francija, HAG Halone Alternatives Group-Anglija, Ministrstvo za zdravstvo-Avstralija ipd.)

Izbor ustreznega gasilnega sistema

Pri izboru ustreznega gasilnega sistema je potrebno upoštevati volumen prostora, ki ga želimo požarno zaščititi in način namestitve sistema. Glede na lokacije namestitve se lahko gasilni sistem pri montaži enostavno in fleksibilno prilagodi. Primerno za zaščito v motornih prostorih vozil, avtodomi, elektro omare, strežniške omare, komunikacijske omare idr.

Proteng 100

Zaščiti volumen 0,2 m³

Proteng HD 100

Zaščiti volumen 0,2 m³

Proteng 250

Zaščiti volumen 0,5 m³

Proteng HD 250

Zaščiti volumen 0,5 m³

Proteng 500

Zaščiti volumen 1 m³

Proteng HD 500

Zaščiti volumen 1 m³

Proteng 1000

Zaščiti volumen 2 m³

Proteng HD 1000

Zaščiti volumen 2 m³

Po naročilu

Zaščiti poljuben volumen


  [recaptcha]

  Oglejte si primere aplikacij in delovanje