Proteng sistemi

Opis

Avtomatski plinski gasilni sistem se uporablja za požarno zaščito zaprtih prostorov. V splošnem se lahko vgrajujejo na območja, kjer obstaja tveganje za nastanek požara. Vgrajujejo se v področja motorjev (avto, avtobus, tovornjaki, težka mehanizacija), elektro omarice, telekomunikacije, računalniki, strežniške sobe, transformatorji, ipd.

 V primeru požara se sistem avtomatsko aktivira in učinkovito zatre požar v začetni fazi!

 V primeru požara se sistem avtomatsko aktivira in zatre požar v prvih 10 sekundah. Uporaben za učinkovito zatiranje požarov gorljivih snovi, električnih komponent in vnetljivih tekočin, preden pride do večjega nastanka materialne in ekonomske škode.

Mehanizem delovanja

Enostaven princip delovanja

Avtomatski plinski gasilni sistem sestavlja poliamidna cev (Φ = 18 mm) polnjena s komprimiranim plinom FM200 (heptafluoropropan). Pri normalnih temperaturnih pogojih je v cevi pod tlakom (≈ 5 bar) lahko shranjena večja masa plina. Z naraščajočo temperaturo pride do posledičnega porasta tlaka (pri 100 °C porast na 15 bar). Ko temperatura doseže 120 °C (neposredna izpostavljenost plamenu ali toplotnemu sevanju), se poliamidna membrana zmehča in poči, s čimer se v okolje požara sprosti plinski medij FM200. Tako učinkovito zatre požar v njegovi začetni fazi. FM200 absorbira toploto plamena. Zniža temperaturo, ohlaja požar in učinkovito zatre požar preden se le ta polno razvije.

FM200

FM 200 (heptafluoropropan - HFC-227ea) je čist, brezbarven, in okolju prijazen gasilni medij, ki je električno neprevoden in varen za ljudi. Požar gasi na principu absorpcije toplote, kjer odstranjuje prisotne proste radikale. Znižuje temperaturo požara, ga ohlaja in učinkovito ter hitro zatre požar v njegovi začetni fazi. Uporablja se lahko pri požarih kategorije A, B in C.

 Prednosti uporabe FM200:

  • Hitro gašenje požara (< 10 s)
  • Ni vpliva na okolje
  • Električno neprevoden
  • Varen za ljudi
  • Manjše količine učinkovito zatrejo požar
  • Široko uporabljen v svetovnem merilu
  • Po aktivaciji izhlapi in ne pušča nobenih posledic

FM200 se uporablja tudi kot potisni plin zdravila pri farmacevtskih inhalatorjih (astma).

Atesti o neškodljivosti uporabe FM200 izdani s strani mednarodnih laboratorijev in agencij (US Environment Protection Agency, Hygiene Institut-Nemčija, Ministrstvo za zdravstvo-Francija, HAG Halone Alternatives Group-Anglija, Ministrstvo za zdravstvo-Avstralija ipd.)

Certifikati

Certifikati TUV SUD sistema Proteng®:

TÜV ISO 9001:2016

TÜV ISO 14001:2016

TÜV AQAP 2110:2009

TÜV OHSAS 18001:2007